Haku Sivukartta
 

Koloveden seutu – Järvi-Suomen mielenkiintoisin vesistömatkailualue

Ainutlaatuinen Saimaan järviluonto on Koloveden seudun sielu, joka saa matkailijat niin läheltä kuin kaukaa saapumaan vieraaksemme yhä uudestaan ja uudestaan.

Moni-ilmeiset reittivesistöt ovat laajojen metsien ohella alueen näkyvin maisemapiirre, peittäväthän ne lähes kolmanneksen koko seudun pinta-alasta. Vesistöissä on toki eroja ja voimme liikoja ylpeilemättä sanoa Koloveden seudun vesireittien yhdistävän toisiinsa joukon koko maanosamme arvokkaimpiin kuuluvia järviluonnon suojelukohteita. Tuskin minkään muun Järvi-Suomen matkailualueen vesistöistä yhtä suuri osuus on sisällytetty Euroopan Unionin Natura 2000 - verkostoon kuin Koloveden seudulla.

Tämän kansainvälisestikin merkittävän luonnonsuojelualuekokonaisuuden todellinen helmi on vuonna 1990 perustettu erämaisuudestaan kuuluisa Koloveden kansallispuisto. Sen syvissä ja kirkkaissa vesissä elää seutumme tunnuseläin, maailman uhanalaisin hylje saimaannorppa. Kolovedellä saimaannorppakannan tiheys suhteessa vesipinta-alaan on Saimaan suurin ja siksi täällä mahdollisuudet tämän harvinaisen eläimen näkemiseen omin silmin ovat paremmat kuin missään muualla. Jylhine maisemineen ja kivikautisen kalliomaalauksineen moottoriveneliikenteeltä suojattu puisto on mitä parhain melontaretkeilykohde. Lisätietoa puistosta saa ympäri vuoden Järviluonnonkeskuksesta Rantasalmella ja kesäisin Koloveden luontotuvasta Enonkoskella tai Saimaan luontokeskus Nestorista Savonlinnassa. Myös puiston länsipuolella sijaitseva Joutenvesi ja sen eteläpuolella aina Paasivedelle ulottuva Enonveden ja Pyyveden vesireitti kuuluvat suojeltuihin norpan elinalueisiin. Melontaretkeilyn ohella ne soveltuvat myös veneilijän matkakohteiksi. Paasiveden tekee erikoislaatuiseksi sen syntyhistoria, sillä sen saareton ulappa kätkee alleen ikivanhan meteoriittikraatterin.

Kansallismaisemaksi luokiteltu Heinäveden vesistöreitti historiallisine kanavineen kuuluu kokonaisuudessaan Koloveden seudun tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Höyrylaivat ovat liikennöineet tätä kapeaa ja mutkaista vesitietä Savonlinnasta Kuopioon ja takaisin jo yli sadan vuoden ajan. Höyrylaivaristeily on yhä edelleenkin paras ja perinteisin tapa tutustua reittiin nykyajan matkailijallekin. Heinäveden kanavien rakentamiseen ja kanavien toimintaan voi tutustua Varistaipaleen kanavamuseossa. Reitin keskusjärven Kermajärven alueelle perustettu Metsähallituksen hallinnoima suojelualue edustaa luonnontilaista sisävesisaaristoa aidoimmillaan ja tarjoaa hienot puitteet melontaretkeilyyn. Lisäksi kalaisa Kermajärvi läheisine koskialueineen on jokaisen kalastusta harrastavan matkailijan toivekohde.

Kulttuurin ja historian ystävälle Koloveden seutu tarjoaa useita mielenkiintoisia tutustumiskohteita. Niistä tunnetuimpiin kuuluvat Valamon ja Lintulan luostarit Heinävedellä. Luostarit ovat avoinna kaikille ortodoksisesta uskosta ja kulttuurista kiinnostuneilla ja tarjoavat nykypäivän ihmisille mahdollisuuden hiljentymiseen ja rauhoittumiseen. Hiljaisuuden ja levon paikka on myös luterilainen Enonkosken luostariyhteisö, joka sijaitsee kauniin järviluonnon helmassa lähellä Koloveden kansallispuistoa.

Vuokalan koskipuisto Savonrannalla on todella monipuolinen käyntikohde jokaiselle alueen historiasta ja nykykulttuurista kiinnostuneelle. Vanhaan Vuokalankosken voimalaitokseen on koottu pysyvä näyttely tutustuttaa kävijän sähköntuotannon ja myllytoiminnan mielenkiintoiseen historiaan. Myllytiloissa pidettävien taidenäyttelyjen avajaiset kuuluvat koko seudun kulttuurikesän kohokohtiin. Koloveden seudun paikallishistoriaan voi tutustua useissa kotiseutumuseoissa, joiden aukiolojoista ja sijainnista saat tietoa kuntien matkailuneuvonnasta.

 

luostarikirkko
 

puupato
 

höyrylaiva
 

 

eu-lippu