Haku Sivukartta
 

Kolovesi – soutu-uistelijan vaihtoehto

Heti Heinäveden reitin alimman vapaan kosken Pilpan alapuolelta alkava Koloveden järvialue on yksi koko Järvi-Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista luontokohteista kansallispuistoineen ja saimaannorpan pesimäalueineen.

Kolovesi on käsite, johon liitetään vahvoja mielikuvia rauhallisuudesta, kauneudesta, kirkkaista vesistä ja kalaisuudesta. Ei moottoriveneiden pärinää eikä vesiskoottereiden ulinaa; todellinen erämaa keskellä Saimaata ilman matkailukeskusten hälinää. Jos edellytät näitä ominaisuuksia kalastuskohteeltasi, Kolovesi on silloin sinun valintasi.

Moottoriveneily on pääosassa Kolovettä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kokonaan kielletty, joten soutu-uistelijoille alue on varsinainen keidas keskellä eteläistä Suomea. Alueen vuonomaiset maisemat, karut rannat sekä kapeat ja syvät vesiväylät tekevät helpottavat lohikalojen löytämistä suuriin selkävesiin verrattuna. Koloveden hyviin puoliin kuuluu myös tuulilta suojattu ympäristö, joka tekee kalastuksen mahdolliseksi kelillä kuin kelillä.

Kalakannat Kolovedellä ovat hyvät. Järvi sijaitsee Heinäveden reitin koskien alapuolella ja toimii siis yhtenä niissä viihtyvien lohikalojen syönnösalueena. Tavoitelluimmat saaliskalat ovat tietenkin järvitaimen ja -lohi, mutta eleleepä järven syvänteissä todellinen harvinaisuuskin, nimittäin saimaannieriä. Koska saimaannieriä on erittäin uhanalainen laji, on Metsähallituksen vesialueelle Kolovedelle perustettu erityinen rauhoitusalue, jossa kalastus on kielletty. Mikäli tämän Saimaan kaunottaren sattuisi siiman päähän saamaan, olisi se valokuvan nappaamisen jälkeen syytä päästää takaisin omaan elementtiinsä sukuaan jatkamaan. Moottoriveneilykielto on vuoden 1994 jälkeen vähentänyt verkkopyyntiä Kolovedellä merkittävästi tämä todella näkyy nykyisin tärppitiheydessä ja kalan keskikoossa. Paikalliset hauen vonkaleet ja ahvenen körmyt ovat arvostettua saalista kokeneillekin kalastajille. Onkireissun kohteeksikin Kolovesi sopii mitä parhaiten. Isoja lahnoja kannattaa tavoitella järven matalista lahdista.

Uistelukalastajan kannalta Koloveden hankalin asia on se, ettei koko vesistöalueen kattavaa yhteislupaa ole myynnissä ja kalastusalueiden rajat sekä rajoitukset on syytä tuntea tarkasti. Nieriän rauhoitusalueen lisäksi Vaajasaloa ympäröi Metsähallituksen oma vesialue, jossa nieriän kalastuskieltoaluetta lukuun ottamatta ainoastaan onkiminen ja kalastus läänin vieheluvalla yhtä vapaa käyttäen on sallittua. Enonkosken, Heinäveden ja Savonrannan kunnan alueella sijaitsevat vesialueet ovat usean erillisen osakaskunnan hallinnassa ja siksi uistelukalastus useaa vapaa käyttäen edellyttää monen luvan hankkimista. Ellei halua tyytyä läänin vieheluvan rajoituksiin, on kalareissu parasta toteuttaa kalastusalueet tuntevan paikallisen kalastusmatkailuyrityksen avustuksella.

Parhaat kansallispuiston alueella sijaitsevat veneenlaskupaikat sijaitsevat aivan järven eteläpäässä Käkötaipaleessa ja sen itäreunalla Kirkkorannassa. Moottoriuistelijan kannalta paras paikka on puiston pohjoiskärjestä pari kilometriä ylävirtaan sijaitseva Pilpan kanava, josta pääsee helposti käväisemään Koukunpolven virta-alueella, josta taimenen lisäksi on saatu myös kookasta kuhaa. Pilpan koskialueelle ei myydä kalastuslupia, vaan se on varattu ainoastaan osakaskunnan jäsenten yksityiseen käyttöön.

Lisätiedot ja luvanmyynti:
Helpoin tapa kalastaa on hankkia Itä-Suomen viehekalastuslupa. Lisätietoja: www.ahven.net. Majoituspalvelut Kolovedellä: www.villipohjola.fi.

 

Kolovesi
 

eu-lippu