Haku Sivukartta
 

Karvion koskialue – jokamiehen kalapaikka

Karvionkoski on kansallismaisemaksikin luokitellun Heinäveden reitin ylin koski, joka sijaitsee kahden suurjärven, Suvasveden ja Kermajärven välissä.

Se kuuluu Metsähallituksen hoitamiin virkistyskalastuskohteisiin, joiden saavutettavuus, saalisvarmuus ja palvelut on suunniteltu kalastavan matkailijan tarpeisiin. Itse kosken lisäksi lupa-alueeseen kuuluvat myös pitkän virta-alueet sen kummallakin puolen. Yhteensä alueen pituus on noin 1,5 km ja pudotuskorkeus 1,8 m.

Heinäveden reitin koskien tapaan Karvio on profiililtaan runsas- ja kirkasvetinen, jyrkkä ja moni-ilmeinen – kalastajan varma valinta. Karvion helppous kalastuskohteena selittyy sekä sen sijainnilla lohikalojen vaellusreitin varrella että järeillä hoitoistutuksilla. Kohteen omistaja, Metsähallitus vapauttaa koskeen pyyntikokoista järvitaimenta ja kirjolohta kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Karvioon vapautetut kalat palaavat syönnökseltä koskeen eivätkä lähde vaeltamaan ja niinpä saalisvarmuus kasvaa amatöörinkin mieleiselle tasolle. Kohteen luontaiseen lajistoon kuuluvat mm. järvitaimen, siika ja säyne; jopa järvilohikin saattaa tärpätä vieheeseen ohi vaeltaessaan. Lupa-alueeseen kuuluvat pitkät virta-alueet tarjoavat hyvät mahdollisuudet muunkin järvikalan pyyntiin.

Kalastuskohteena Karvio jakaantuu kolmeen täysin erityyppiseen osa-alueeseen. Ylimpänä sijaitsee Saunavirta, joka on vain kapea salmi ilman sen suurempaa pudotusta. Sen keskellä sijaitsee saari, jonka pohjoispuolelta kulkeva laivaväylä jakaa syvempään ja matalampaan uomaan. Alueella voi kalastaa sekä rannalta että veneestä käsin. Ison kalan tavoitteluun kohde on erittäin sopiva.

Itse varsinainen koskialue alkaa pitkällä sileällä niskaliu'ulla, joka on yksi suosituimpia kalapaikkoja. Keskellä niskaa sijaitseva kivi on yksi Karvion parhaista ottipaikoista. Itse koskessa hyviä ottipaikkoja on runsaasti mutta niiden saavutettavuus on hankalaa. Parhaat siiankalastuspaikat löytyvät loppuliu'un alueelta.

Karvion koskialueen alaosat ovat sen vähiten kalastettuja alueita. Varsinkin talviaikaan venekalastaja voi yllättyä hyvistä saalista sillä tuolloin lohikalat tapaavat hakeutua hitaampiin virtoihin. Monen kalastuksen harrastajan mukaan tämä alue on Heinäveden reitin paras talvikalastuskohde.

Kalastuskaudet:
Talvikausi 1.1. – 25.4. ja 1.11. – 31.12. Kesäkausi 1.5. – 31.10.

Sallitut pyyntivälineet:
Kalastus on sallittua ainoastaan keinotekoisilla vieheillä. Luonnollisen syötin käyttö kielletty.

Muut rajoitukset:
Kalastus moottoriveneestä ja ankkuroidusta veneestä on kielletty. Lohikaloilla saaliskiintiö.


 

koskikalastaja
 

kalastaja
 

eu-lippu