Haku Sivukartta
 

Kalastajan Koloveden seutu

Koloveden seudun Saimaan vesistöalueeseen lukeutuvat laajat ja puhtaat järvet tarjoavat eteläisen Suomen monipuolisimman valikoiman maineikkaita kalapaikkoja, joiden takia tänne kannattaa matkustaa kauempaakin.

Seudun salaisuutena ovat varsinkin rantaluontonsa ja veden laatunsa puolesta hyvin luonnontilaisina pysyneet reittivesistöt, joissa suuret selkävedet vuorottelevat koskien ja muiden virtavesien kanssa. Useat järvi- ja saaristokohteet, kuten Kolovesi ja Kermajärvi on jopa otettu mukaan luonnonsuojeluohjelmiin maamme arvokkaimpiin kuuluvina vesiluonnonkokonaisuuksina.

Vaikka Saimaan luontainen kalalajisto on täälläkin tunnetusti runsas urheilukalastajia Koloveden seudulla vetävät puoleensa erityisesti lohikalojen suosimat virtavesien kutu- ja poikasalueet ja niitä ympäröivät järvien selkävedet laajoine syönnösalueineen. Tavallisimpia urheilukalastuksen kohteena olevia kalalajeja ovat mm. järvitaimen, hauki, kuha, siika ja ahven. Harvinaisempia, muuta silti ehdottomasti pyytämisen arvoisia saaliskaloja ovat järvilohi, saimaannieriä ja harjus. Lisäksi useimpia urheilu- ja viehekalastuskohteita hoidetaan säännöllisin istutuksin. Tavallisimmin koskikalastuspaikkoihin istutetaan järvitaimenta, joihinkin erityiskohteisiin kuten Karvioon kirjolohta ja virtavesiin myös harjusta. Kuhaa taas on istutettu keskeisille moottoriuistelualueille kuten Kermajärvelle ja Vuokalan viehekalastusalueelle.

Talvikalastukseen Koloveden seudun vesistöt sopivat erinomaisen hyvin. Pilkkiminen jääpeitteisillä järvenselillä ja metsälammilla sopiva tapa rentoutua kenelle tahansa. Innokkaimmat alan harrastajat voivat suunnata Karvion ja Kerman koskialueille myös talvellakin.

Ennen kalamatkalle lähtöä kannattaa hoitaa tarvittavat lupa-asiat kuntoon ja tutustua kalastusta koskeviin säännöksiin. Helpoin tapa harrastaa viehekalastusta koko Koloveden seudun alueella on maksaa valtakunnallinen kalastuksenhoitomaksu ja hankkia Itä-Suomen läänin käsittävä viehekalastuslupa lähintä pankkitoimipistettä tai maksuautomaattia käyttäen. Läänikohtainen viehekalastusluvalla saa kalastaa yhtä vapaa käyttäen lähes kaikilla vesialueilla urheilukalastusalueet pois lukien. Yleisistä lupamaksuista saat lisätietoa Maa- ja metsätalousministeriön kotisivuilta ( http://www.mmm.fi ). Mikäli aikoo harrastaa vetouistelua useampaa vapaa käyttäen, tarvitaan jo kalastusaluekohtainen erityislupa, joiden keskeiset myyntipisteiden yhteystiedot löydät näiltä sivuilta. Sama koskee lohikalojen suosimia urheilukalastuskohteita, joissa läänikohtainen viehelupa ei ole voimassa eikä onkiminen tai pilkkiminen ole sallittua. Kun luvat on hankittu ja välineet tarkistettu, kannattaa vielä varata kunnon majoituspaikka läheltä mieleistäsi kalapaikkaa. Niistä saat lisätietoa sivustomme majoitusosiosta.

Urheilukalastus- ja Uistelu- ja viehekalastusalueet-sivuilla kuvattujen huippukohteiden lisäksi Koloveden seutu tarjoaa runsaasti muitakin mainioita kalapaikkoja. Hyviä uistelukohteita ovat mm. Juojärven – Rikkaveden viehelupa-alue, Suvasveden alue Karvion pohjoispuolella sekä Enonveden virkistyskalastusalue. Seudulla on myös satoja järviä ja lampia, joiden parhaista puolista kannattaa kysyä paikallisilta matkailuyrittäjiltä.

 

Kalastusmatkailuyritykset

Kermankeidas Oy

Majoitus- ja ravintolapalvelut sekä venevuokraus Kerman koskialueella.

Loma-Karvio Oy

Lomakylä ja leirintäalue sekä venevuokraus Karvion koskialueella.

 

 

järvimaisema
 

eu-lippu